07. březen 2018

Pomoc obléhané východní Ghútě musí pokračovat, říkají humanitární organizace

Pondělní mise OSN a partnerských organizací, jejímž cílem bylo poskytnout pomoc lidem v Dumě ve východní Ghútě, byla předčasně ukončena kvůli eskalujícímu násilí a nejisté situaci. Ve východní Ghútě je nyní uvězněno na 400 tisíc lidí, kteří čelí akutnímu nedostatku potravin.

Bombardování v Dumě a ostřelování Damašku pokračovalo i během pondělní cesty mezinárodního humanitárního konvoje. Konvoj měl dodat potraviny, léky a potravinové doplňky pro 27 500 osob. Po téměř devíti hodinách musela být mise z bezpečnostních důvodů ukončena, aby se předešlo ohrožení bezpečnosti humanitárních pracovníků.

V důsledku toho nebylo 14 ze 46 nákladních vozidel konvoje plně vyloženo. Humanitární pracovníci se setkali s lidmi v zoufalé situaci, kteří se měsíce potýkají s nedostatečným přístupem k potravinám a lékařské pomoci. Zaznamenali také vysokou míru akutní podvýživy. Poslední humanitární konvoj dorazil do Dumy 15. listopadu 2017.

„Během krátkých pauz mezi bombardováními se našim partnerům se podařilo distribuovat 15 kg mouky na rodinu, celkem pro 2 000 rodin. Tato pomoc však nestačí ke zmírnění obrovských potřeb na místě. Potřebujeme být schopni dodat další potraviny a naléhavou pomoc pro lidi v nouzi,“ říká Wouter Schaap, ředitel CARE v Sýrii.

Civilista Firas spolupracovníkům CARE řekl: „Celou noc jsme nemohli spát kvůli náletům. Ve východní Ghútě není bezpečno vůbec nikde, protože letadla se zaměřují na jakékoli shluky lidí. Pomoc se k nám zatím nedostala. Lidé se snaží najít způsob, jak pomoc převzít, aniž by se stali cílem bombardování.“

OSN a partneři jsou i nadále připraveni poskytnout druhou část pomoci Dumě 8. března, pokud to umožní podmínky a budou zaručena bezpečnostní opatření.