03. červenec 2016

Výroční zpráva CARE Česká republika 2015

Své úsilí jsme v roce 2015 soustředili především na Nepál, který zasáhlo ničivé zemětřesení. Nejstrašnější přírodní katastrofa v dějinách země si vyžádala tisíce obětí na životech a postihla v rozsáhlém měřítku infrastrukturu země. I díky solidaritě dárců z České republiky jsme mohli okamžitě zasáhnout a zmírnit dopady tohoto neštěstí.

Dlouhodobě se snažíme zlepšovat situaci také v dalších dvou zemích, které nově přibyly na seznamu projektů české kanceláře. Jsou jimi podpora uprchlíků z Jižního Súdánu v sousední Ugandě a podpora žen v Gruzii, které i přes hendikep usilují o ekonomickou samostatnost. Vždy je potěšující sledovat plnění našeho poslání v různých podobách a regionech.

Podobně pozitivní zprávy bohužel nemůžeme přinést z válkou sužované Sýrie. Po více než pěti letech ozbrojeného konfliktu ztrácejí mnozí z uprchlíků naději na brzký návrat domů a život v míru. Jejich zoufalství je nezměrné, stále potřebují naši pomoc a podporu. Jak v samotné Sýrii, tak i v uprchlických táborech v okolních zemích a na Balkáně, kde hledají útočiště. I v jejich situaci ale platí, že okamžitá a zacílená pomoc pro ně znamená nejen snazší zvládnutí krize, ale také novou naději, že zase může být lépe.

Usilujeme vždy o rychlou a efektivní pomoc. Balíky pomoci zasíláme už sedmdesát let na místa po celém světě, kde jsou lidské životy a zdraví v největším ohrožení. V roce 2015 byla tato včasná pomoc ještě důležitější než kdy jindy. Lidé postižení dopady války, přírodních katastrof a chudoby potřebovali naši bezodkladnou podporu, aby se v dlouhodobém horizontu dokázali sami s podobnými situacemi lépe vypořádat. Stále platí, že v mezní situaci jsou nejohroženější ženy, dívky a děti. Právě k nim je proto směřována pomoc CARE přednostně.

Jsme rádi, že vám můžeme na stránkách výroční zprávy představit výsledky naší práce: příběhy pomoci, solidarity a naděje.

Tisková zpráva ke stažení zde!