24. srpen 2017

Počet jihosúdánských uprchlíků v Ugandě překonal hranici jednoho milionu

Humanitární organizace CARE vyzývá k řešení uprchlické krize v Jižním Súdánu, zejména v Ugandě, kde počet jihosúdánských uprchlíků dosáhl počtu jednoho milionu. Přes 85 % těchto uprchlíků tvoří ženy a děti pod 18 let. Uvádí to zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky UNHCR

Uprchlíci v táboře provizorně suší prádlo na ostnatém drátu. Foto: Peter Caton/CARE USA

V uplynulých 12 měsících do Ugandy průměrně přicházelo 1800 jihosúdánských uprchlíků denně. „Uganda je malá země a přitom čelí nejrozsáhlejší krizi v Africe. Přesto jihosúdánským uprchlíkům, utíkajícím před brutálním násilím a hladem, nezavírá hranice. Uprchlíci přicházejí do Ugandy v zuboženém stavu, mají za sebou několikadenní pochod buší s nedostatkem jídla a vody. Ženám a dívkám hrozí na cestě nebezpečí znásilnění. Vyzýváme všechny strany konfliktu v Jižním Súdánu k ukončení násilí vůči civilnímu obyvatelstvu,“ říká ředitel humanitárních operací CARE Philippe Guiton.

CARE ČR s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR třetím rokem zajišťuje hygienu, sanitaci a stavbu přístřešků v severougandském uprchlickém táboře Rhino a nově i v táboře Imvepi. Kvůli přílivu dalších uprchlíku z Jižního Súdánu bylo třeba v červenci a srpnu 2017 uprchlické tábory Rhino a Imvepi rozšířit. Jen v táboře Rhino toto rozšíření znamená otevření nové sekce tábora, která bude disponovat kapacitou pro 65 000 nových uprchlíků. CARE bude jako operační partner UNHCR v Ugandě působit i v těchto nově otevřených zónách.

CARE Česká republika vznikla v roce 2007 jako pobočka CARE, jedné z nejvýznamnějších mezinárodních humanitárních a rozvojových organizací. Celosvětová CARE byla založena v roce 1945 v USA s cílem pomoci strádajícím lidem v poválečné Evropě, včetně Československa. V letech 1946–1950 rozdala CARE v Evropě celkem 100 milionů balíků pomoci, které putovaly i do Československa. Organizace dodnes pomáhá těm nejzranitelnějším, zejména ženám a dětem: v roce 2016 podpořila více než 80 milionů lidí v 94 zemích.