31. leden 2017

Michelle Obama s námi podporuje vzdělávání chudých dívek

Bývalá první dáma USA Michelle Obama si organizaci CARE vybrala za partnera projektu na podporu vzdělávání dívek v chudých zemích. Cílem společné iniciativy „Let Girls Learn“ bylo v roce 2016 poskytnout vzdělání 3 milionům dívek ze sedmi zemí světa. „CARE se věnuje dívkám ve válečných oblastech, které nemohou chodit do školy. Pomáhá jim dohnat zameškanou látku a dokončit střední, či dokonce vysokou školu,“ říká Michelle Obama a s úsměvem dodává: „Třikrát hurá pro CARE!“

„Máme velkou radost, že jsme v rámci partnerství s ,Let Girls Learn‘ zajistili kvalitní vzdělání třem milionům dívek a umožnili jim lepší budoucnost,“ říká Joyce Adolwa, ředitelka úseku CARE, který se zaměřuje na podporu dívek. „Je dokázané, že když dívky získají vzdělání, těží z toho celá společnost. Dívky, které navštěvují školu, jsou méně náchylné k nemocem, mají větší šanci na zvýšení své ekonomické soběstačnosti a vdávají se v dospělém věku,“ dodává Joyce Adolwa.

Na světě je přes 60 milionů dívek, které kvůli válečným konfliktům nemohou chodit do školy – z toho polovina v dospívajícím věku. Program Michelle Obamové a CARE poskytuje dívkám, které nebyly schopny buď zahájit, nebo dokončit základní školu, intenzivní učební plán. CARE klade důraz na budování sebevědomí dívek a učí je dovednosti, které potřebují k překonání sociálních a ekonomických faktorů, jež jim komplikují školní docházku. Pozornost je věnována také rodičům, jejichž podpora je pro vzdělání dívek nezbytná. CARE zapojuje i muže a chlapce, aby i oni své sestry a dcery ve vzdělání podporovali.

Díky projektu dívky z nejodlehlejších oblastí na indickém venkově dokončily střední školu, a některé nastoupily na univerzitu. Dívky, které byly součástí programu, měly 95% úspěšnost v přijímacích zkouškách na střední školu. CARE v programu pokračuje i v letošním roce a rozšířila působnost také do Afghánistánu, Bangladéše, Malawi, Mali, Nepálu, Pákistánu a Somálska.

Podívejte se na video zde:

CARE Česká republika vznikla v roce 2007 jako pobočka CARE, jedné z nejvýznamnějších mezinárodních humanitárních a rozvojových organizací. Celosvětová CARE byla založena v roce 1945 v USA s cílem pomoci strádajícím lidem v poválečné Evropě, včetně Československa. V letech 1946–1950 rozdala CARE v Evropě celkem 100 milionů balíků pomoci, které putovaly i do Československa. Organizace dodnes pomáhá těm nejzranitelnějším, zejména ženám a dětem: v roce 2016 podpořila více než 80 milionů lidí v 94 zemích světa.