26. březen 2018

3 roky války v Jemenu: epidemie, hlad a tma

Konflikt v Jemenu trvá už 3 roky. 16 milionů lidí hladoví, přes milion lidí trpí cholerou a záškrtem.

Po třech letech trvání brutálního konfliktu zažívají jemenští obyvatelé nápory nemocí, hladovění a výpadky elektřiny, upozorňuje mezinárodní organizace CARE. Analýza satelitních snímků od profesorů Xi Li a Derena Li z čínské univerzity Wuhan ukazuje, že od vystupňování konfliktu přišla jemenská města o více než polovinu elektřiny. Dvanáct z jemenských 21 provincií přišlo o více než 70 procent světla ve srovnání s předválečným stavem, přičemž některé z nich ztratily až 95 procent.

„Válka v Jemenu většině lidí doslova zhasla světlo. Těžce poškozená infrastruktura a ekonomika způsobuje, že lidé v Jemenu svádějí každý den boj o přežití,“ říká ředitel české CARE Jan Koubek Kejzlar. Od vypuknutí konfliktu v roce 2015 zemřelo téměř 10 000 Jemenců a více než 52 000 bylo zraněno. Celkově potřebuje humanitární pomoc více než 22,2 milionu Jemenců, včetně 11,3 milionu dětí.

Mezinárodní monitorovací orgány dále určily, že v Jemenu hrozí zvýšené riziko hladomoru. Důsledky kolapsu infrastruktury jsou dalekosáhlé: šestnáct milionů Jemenců nemá přístup ke zdravotní péči a více než polovina zdravotnických center v zemi je uzavřena. Šokující čísla dále uvádějí více než jeden milion podezření na onemocnění cholerou a potvrzených 1300 případů záškrtu. Očekává se, že tato čísla se budou vzhledem k blížícímu se období dešťů ještě zvyšovat.

Situace žen a dívek je obzvláště hrozivá. Ženy tvoří více než 76 % ze dvou milionů vnitřně vysídlených osob v Jemenu a nejméně jedna z pěti domácností v Jemenu je nyní vedena dívkami mladšími 18 let. Přibylo také dětských sňatků, přičemž v roce 2017 se v Jemenu provdalo 66 % dívek mladších 18 let oproti 52 % v roce 2016.

Pokračující násilí ztěžuje přístup humanitární pomoci k těm, kteří to nejvíce potřebují, a CARE proto vyzývá všechny strany konfliktu a mezinárodní společenství, aby upřednostnily přístup k naléhavé pomoci a její distribuci postiženým lidem v Jemenu a usilovaly o trvalé politické řešení.

CARE v Jemenu

CARE působí v Jemenu od roku 1992 a v současné době zde poskytuje přístup k vodě, hygieně a sanitaci, potravinovou a hotovostní pomoc, podporuje také ekonomickou soběstačnost žen.

CARE byla založena v roce 1945 v USA s cílem pomoci strádajícím lidem v poválečné Evropě, včetně Československa a je jednou z nejvýznamnějších mezinárodních humanitárních a rozvojových organizací. V letech 1946–1950 rozdala CARE v Evropě celkem 100 milionů balíků pomoci, které putovaly i do Československa. Organizace dodnes pomáhá těm nejzranitelnějším, zejména ženám a dětem: v roce 2017 podpořila 63 milionů lidí v 93 zemích. CARE Česká republika vznikla v roce 2007.